Berichten

Corona fraude

Corona is niet alleen een virus in het fysieke menselijke lichaam maar lijkt ook de digitale wereld geïnfecteerd te hebben middels verschillende varianten van phishing en oplichting via onder andere smartphones, tablets en computers. Cybercriminelen proberen via deze middelen een verdienmodel te creëren. Te triest voor woorden en daarom goed om aandacht aan te besteden zodat jijzelf kunt voorkomen hier slachtoffer van te worden. Hieronder een aantal verspreidingsopties die gebruikt worden door criminelen.

Phising. Middels valse e-mails, telefoontjes en sms’jes, zogenaamd van je bank, een overheidsinstelling of je werkgever, proberen criminelen geld en gegevens te ontfutselen. De bank stuurt zogenaamd een e-mail om je bankgegevens in te vullen op een valse website voor het aanvragen van een (natuurlijk niet bestaande) antibacteriële betaalpas. Vanwege het vele thuiswerken is het ook in opkomst dat de directie van je werk zogenaamd een e-mail stuurt om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken via een link naar een valse Outlook- of Microsoft-website. Dit zijn maar enkele voorbeelden maar houd er rekening mee dat criminelen steeds creatiever worden. Het belangrijkste is om niet op linkjes en bijlagen te klikken in deze valse e-mails of gegevens in te vullen of betalingen te doen.

Nep-apps. Er worden door criminelen apps aangeboden waarmee je zogenaamd live de verspreiding van het corona virus zou kunnen volgen. Echter na installatie van de app, worden de bestanden op je telefoon versleuteld door lockscreen-ransomware (gijzel-software). Download niet buiten de officiële app stores om en houd je besturingssysteem en apps up to date om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Nepwebshops. Een andere veel voorkomende oplichting is het verkopen van handgel en/of mondkapjes via valse webshops. Er zijn inmiddels diverse nepwebwinkels uit de lucht gehaald zoals breath-medics.nl, beingenetic.nl en atrimedhealth.com. Het aantal nepwebwinkels is echter schrikbarend hoog, naar schatting is 1 op de 5 Nederlandse webwinkels onbetrouwbaar, dus blijf hier alert op.

Ransomware. Ransomware (gijzel-software) behoort tot één van de grootse internetgevaren. Deze kwaadaardige software blokkeert de computer of versleutelt bestanden. Na het betalen van losgeld (dit gebeurt vooral bij bedrijven want daar valt geld te halen) zou de computer of bestanden weer bruikbaar zijn. Er zijn valse e-mails in omloop, afkomstig van het RIVM met een bijlage die belangrijke informatie zou bevatten over corona. Echter bij het openen van de bijlage wordt er dus ransomware op je computer geïnstalleerd. Zoals al bij het stuk over phising aangegeven, open geen bijlagen en ga niet in op e-mails over corona die van het RIVM of een ander instituut lijken te zijn maar ga naar de website van het RIVM om betrouwbare informatie over het virus op te zoeken. Het zou vervelend zijn als bijvoorbeeld je foto’s, muziek of back-ups verloren gaan.

Advertenties. Er zijn ook luie criminelen die niet snel zelf een website bouwen maar die mondkapjes en handgel aanbieden via bijvoorbeeld Marktplaats.nl of met advertenties op Google en Facebook. Deze genoemde platformen hebben hier inmiddels actie op ondernomen door het verbieden en verwijderen van deze advertenties. Echter op internationale platforms als Amazon, eBay en Alibaba staan nog wel van dergelijke valse advertenties.