Wat betekent Corona voor jou als ZZP’er?

De betekenis en impact van Corona is voor elke ZZP’er anders. Afhankelijk van de sector waarin je werkt wordt de ene ZZP’er harder geraakt dan de andere. Voor mij persoonlijk zijn opdrachten volledig geannuleerd en andere opdrachten nu onzeker op doorgang. Spannende tijden voor iedereen. Maar wat zijn de alternatieve deuren die nu geopend worden?

Corona

De eerste deur die opent is die van bezinning. Nu het ‘normale’ leven bijna tot stilstand is gekomen kan dat tot nieuwe inzichten leiden. Dat is heel mooi natuurlijk en daar zou ik zeker iets mee doen op termijn maar je kan er natuurlijk op dit moment niet je vaste lasten van betalen.

De tweede deur die opent is die van tijdelijke financiële maatregelen. De Rijksoverheid heeft diverse financiële noodregelingen in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen, zelfstandigen, werknemers, werkgevers, kleine- en grote bedrijven te ondersteunen alsook de economie vitaal te houden. Denk daarbij aan een tegemoetkoming voor inkomen en vaste lasten, belastingmaatregelen, versoepeling van kredietverstrekking, garantiestelling en subsidie voor loonkosten.

Hieronder volgt een verdieping van de mogelijkheden voor ZZP’ers. Echter voordat je gelijk achter je laptop kruipt om in te schrijven op de regelingen is het goed eerst inzicht te krijgen in je financiële situatie. Als je weet wat je huidige saldo is en wat en wanneer je nog moet betalen én ontvangen dan weet je hoeveel je tekort komt en wanneer en wat je mogelijkheden zijn om hierop actie te ondernemen.

Tijdelijk basisinkomen voor zelfstandig ondernemers (Tozo). Om zelfstandigen en ZZP’ers die tijdelijk in de knel zitten een inkomensondersteuning te bieden om in het levensonderhoud te voorzien is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) tot stand gekomen. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeenten en is gebaseerd op het bestaande Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) maar enkele voorwaarden zijn versoepeld vanwege de bijzondere situatie:

  • Een snelle behandeling van aanvragen is mogelijk omdat de toets op levensvatbaarheid niet wordt toegepast.
  • Binnen vier weken wordt voor een periode van maximaal drie maanden inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt.
  • Er is in deze tijdelijke regeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets (de uitkering geldt wel per huishouden; zie volgende punt).
  • De uitkering aan een huishouden is een aanvulling tot het sociaal minimum op basis van de Participatiewet en daarmee afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en je inkomen. Een alleenstaande zelfstandige krijgt een aanvulling tot 1.050 euro en gehuwden/samenwonenden (ook als je beide ZZP’er bent) tot 1.500 euro.
  • De inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft later niet terugbetaald te worden.
  • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal wordt de mogelijkheid tot uitstel van de aflossingsverplichting opgenomen met een maximale looptijd van drie jaar.
  • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal wordt een lager rentepercentage gehanteerd (2%) dan geldt in het Bbz en bedraagt maximaal 10.157 euro.

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je ondersteuning aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Je kunt als ZZP’er hiervoor terecht bij de gemeente waar je staat ingeschreven om een beroep te doen op deze regeling.

Diverse kredietfaciliteiten. Als je moeite hebt je betalingsverplichtingen onder controle te houden dan zijn er verschillende regelingen die hier een oplossing voor bieden. Bespreek de mogelijkheden met je bank voor uitbreiding van financiering of krediet. Een aantal banken heeft aangegeven dat ze hun steentje willen bijdragen door uitstel op aflossing te verlenen op leningen tot 2,5 miljoen euro.

Een andere optie is Qredits die microkredieten verstrekt aan startende ondernemers en kleine bedrijven. Bestaande klanten kunnen uitstel tot aflossing aanvragen en rentekorting genieten over hun bestaande microkrediet. Andere kleine ondernemers en ZZP’ers die elders al een (bank)lening hebben, kunnen aankloppen voor het aanvragen van een Overbruggingskrediet onder versoepelde voorwaarden.

Uitstel van betaling van de belastingen. Je kunt tijdelijk bij de Belastingdienst uitstel aanvragen voor belastingbetaling zoals voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Als je in geldnood zit of dreigt te komen vraag dan online of schriftelijk uitstel aan bij de Belastingdienst en geef aan over welk onderdeel je uitstel wilt.

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). De TOGS is speciaal voor mkb-ondernemers, (met én zonder personeel) in sectoren die direct getroffen zijn door de overheidsmaatregelen en daardoor schade lijden door noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies.

Je komt in aanmerking voor eenmalig 4.000 euro belastingvrij en naar eigen inzicht te besteden als je voldoet aan de voorwaarden en je hoofdactiviteit van je onderneming overeenkomt met één van de in de regeling benoemde SBI-codes. De definitieve SBI-codes lijst en een online aanvraag voor de tegemoetkoming kun je vinden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Binnen drie weken keurt RVO je aanvraag goed, waarna je wordt uitbetaald. Je hebt drie maanden de tijd om je aanvraag in te dienen.